PERMOHONAN PINJAMAN / PEMBIAYAAN PERUMAHAN LPPSA

LPPSA adalah singkatan kepada Lembaga Pembiayaan Perumahan Sektor Awam (LPPSA) yang mana merupakan salah satu kemudahan pinjaman perumahan yang ditawarkan oleh kerajaan khas untuk penjawat awam

SYARAT KELAYAKAN PEMBIAYAAN LPPSA

Contract, Mortgage Document,Signing, Writing, Model Home

SKOP PEMBIAYAAN LPPSA

JENIS-JENIS PEMBIAYAAN PERUMAHAN LPPSA

TEMPOH & JUMLAH PEMBIAYAAN LPPSA

Pembiayaan Pertama LPPSA

Pembiayaan Kedua LPPSA

Contoh pengiraan gaji adalah seperti di bawah:
pengiraan gaji lppsa
Pembiayaan adalah 100%. Pemohon yang telah mendapat pembiayaan daripada Kerajaan Negeri, Badan Berkanun & Pihak Berkuasa Tempatan (pembiayaan pertama) hanya layak mendapat pembiayaan kedua.

Persediaan sebelum membuat permohonan LPPSA

1. Mengenalpasti hartanah / pemaju

Pemohon dinasihatkan supaya menyemak senarai hitam pemaju perumahan oleh KPKT di ehome.kpkt.gov.my bagi mengelakkan risiko projek perumahan anda terbengkalai di kemudian hari.

2. Perlantikan Peguam Dokumentasi LPPSA

Urusan Perjanjian Jual Beli hartanah antara pemohon & penjual (pemaju atau individu)

Pemohon boleh menggunakan Option to Purchase (OTP) atau Profroma Atau Draft perjanjian jual-beli sebelum menandatangani S&P.

3. Membuat permohonan Pinjaman LPSSA

Pemohon mempunyai 2 cara iaitu memohon sendiri melalui laman web LPPSA atau melalui perunding LPPSA kami. Kami menawarkan perkhidmatan permohonan pinjaman LPPSA secara percuma.

Perlindungan Insurans /Takaful

Pemohon adalah diwajibkan mengambil perlindungan insurans/takaful daripada lembaga seperti berikut

Polisi Perlindungan Insurans/Takaful Gadai Janji (MRTT/MRTA)

Menyediakan perlindungan kewangan dalam menyelesaikan baki pembiayaan perumahan LPPSA ke atas peminjam sekiranya berlaku perkara seperti Kematian, Keilatan & Penyakit kritikal.

Polisi Perlindungan Insurans/Takaful Pemilikan Rumah Kediaman (LTHO)

Skim insurans/takaful ini melindungi kerugian atau kerosakan ke atas hartanah disebabkan kebakaran, kilat, hentaman oleh kenderaan, penenggelaman & gelinciran tanah dan sebagainya.

Perlantikan Peguam Berdaftar LPPSA

Pemohon adalah diwajibkan untuk melantik peguam daripada firma guaman yang berdaftar dengan Majlis Peguam Malaysia (Semenanjung Malaysia), Persatuan Undang-Undang Sabah (Sabah) atau Persatuan Peguambela Sarawak (Sarawak) untuk tujuan berikut:

Pemegang Taruhan

Urusan Cagaran Tanah

Pemohon diwajibkan menggunakan Peguam Berdaftar LPPSA bagi urusan transaksi perjanjian pinjaman/pembiayaan LPPSA.

Klik butang di atas jika anda perlukan peguam bagi transaksi perjanjian LPPSA

CAGARAN HARTANAH

Semua hartanah yang mendapat pembiayaan daripada LPPSA hendaklah dicagarkan kepada LPSAA
Bagi kes hartanah yang mempunyai hakmilik Individu/Strata
Bagi kes hartanah yang mempunyai hakmilik Induk

BAYARAN BALIK PEMBIAYAAN LPPSA

Bayaran balik bagi pembiayaan perumhan sektor awam adalah melalui Potongan Gaji atau Potongan Pencen seperti yang berikut:
Bayaran potongan gaji hendaklah dikemukakan sebelum 25 haribulan
Bayaran potongan pencen hendaklah dikemukakan sebelum 25 haribulan

Kemungkiran

Kemungkiran seperti dibawah boleh menyebabkan pembiayaan TERBATAL.
Kemungkiran juga menyebabkan kadar faedah/keuntungan sebanyak 7% dan Lembaga berhak menuntut wang pembiayaan beserta faedah bagi menyelesaikan baki hutang sekaligus dalam tempoh 30 hari. Tertakluk kepada Pekeliling & Garis Panduan yang berkuatkuasa.

Permohonan Pembiayaan Bersama

Lembaga membenarkan permohonan pembiayaan bersama antara suami dan isteri atau ibu / bapa dan anak untuk membeli satu hartanah yang sama tertakluk kepada:

Permohonan Penanguhan Bayaran Balik Pinjaman LPPSA

Melanjutkan Pelajaran

Pelanggan yang diluluskan Cuti Separuh Gaji atau Cuti Tanpa Gaji untuk melanjutkan pelajaran atas tajaan Kerajaan bagi Sijil / Diploma / Ijazah / Sarjana / PhD dalam atau luar negara

Mengikuti suami/isteri Yang Melanjutkan Pelajaran

Pelanggan yang diluluskan Cuti Separuh Gaji atau Cuti Tanpa Gaji untuk mengikuti suami / isteri yang melanjutkan pelajaran atas tajaan Kerajaan bagi Sijil / Diploma / Ijazah / Sarjana / PhD dalam atau luar negara

Mengikuti suami/isteri Yang bertugas di luar negara

Pelanggan yang diluluskan Cuti Separuh Gaji atau Cuti Tanpa Gaji untuk mengikuti suami / isteri yang bagi tempoh minimum setahun kerana mengikuti suami / isteri yang bertugas dengan Kerajaan di luar negara

Cuti menjaga anak

Pelanggan yang mengambil Cuti Menjaga Anak bagi tempoh minium setahun yang bersambung daripada tamat tempoh cuti bersalin

Pengeluaran wang pembiayaan hartanah lppsa

Wang pembiayaan dikeluarkan oleh Lembaga kepada salah satu pihak dibawah:

Keseluruhan wang pembiayaan akan dibuat sekali gus/berperingkat berdasarkan Nombor Perserahan Gadaian/ Nombor Perserahan Klausa wakil kuasa di Mahkamah bergantung kepada syarat mengikut jenis pembiayaan yang di mohon oleh pemohon.

Adakah anda ingin membuat permohonan Pinjaman pembiayaan LPPSA?

Jika jawapan anda ialah YA!

Maka anda berada di tempat yang betul. Teruskan membaca.

Bantuan Permohonan Pinjaman & Peguam Perjanjian LPPSA

Di SolusiKini, kami bersama rakan usahasama HSKEE LAW FIRM terdiri daripada barisan Peguam Yang Pakar  serta Berpengalaman Sejak 2008 dalam Permohonan Pinjaman & Peguam Perjanjian LPSSA, telah berjaya membantu ramai klien kami membuat Permohonan & menyediakan Peguam Perjanjian LPPSA buat mereka

HSKEE LAW FIRM RAKAN USAHASAMA SOLUSIKINI

0
Berpengalaman Sejak
0
Bil Permohonan Berjaya

Apa Yang Kami Boleh Bantu Dalam permohonan Pinjaman pembiayaan LPPSA?

Kami bantu anda membuat permohonan pinjaman LPPSA secara PERCUMA! (Tanpa Sebarang KOS)
Rakan usahasama kami > HSKEE LAW FIRM merupakan Firma Guaman yang berdaftar dengan LPPSA

Maklumbalas Klien Kami

Rose hj Zahari
Rose hj Zahari
2022-10-05
Terima kasih Hifdzi Salmiah Kee Hanisah & Company kerana menguruskan pembelian rumah saya. Perkhidmatan yang amat memuaskan dan cepat. Terima kasih kepada En. Luqman dan Puan Hani peguam yang menguruskannya. Alhamdulillah semuanya berjalan dengan lancar. Well done and Good Job. Tahniah
Wanb Van Bersie
Wanb Van Bersie
2022-02-11
Friendly staff
masithah 30/11/1988
masithah 30/11/1988
2021-09-24
Alhmdulillah Servis terbaik urusan pembelian rumah saya berjalan lancar.. pengalaman beli rumah pertama dan jumpa firm yg terbaik..ketakutan masa nk beli rumah selalu di momokkan dgn masalah dgn peguam .. tapi bile berurusan dengan firm die memang tolong dari awal sampai abis..terima kasih kepada puan Salmiah puan hani dan semua yg membantu dari awal sampai abis.. selamat maju jaya..
Lubukhartanah Official
Lubukhartanah Official
2021-08-07
Nice place. The lawyers are so professional
AHN LAW
AHN LAW
2021-06-23
Advocates & Solicitors. Conveyance, corporate, civil and criminal litigations, cross border corporate and commercial matters
Kamaladnan Abdullah
Kamaladnan Abdullah
2021-06-19
kepada yang sedang mencari peguam untuk urusan jual beli hartanah boleh lah berurusan dengan firm hifdzi salmiah. Perkhidmatan terbaik dan sangat sangat berkualiti . Mempunyai staf yang berdidikasi serta prinsipal yang hebat. Taniah Hidzi Salmiah Kee Hanisa.
jay alvi
jay alvi
2021-06-12
Very recommended law firm..truely happy with their service., Very fast and professional..What I do is just give my signature and let them do the rest..terima kasih dan jika ada rrezeki boleh berurusan lagi.
Isi form di bawah (pilih perkhidmatan) & team perunding LPPSA kami akan hubungi anda dalam masa 24 jam waktu berkerja.
Klik butang whatsapp atau scan qr code di bawah jika anda ingin membuat semakan & permohonan pembiayaan LPPSA melalui whatsapp.